top of page

Bahçeşehir Diş Taşı Temizliği Central Dent

erenyesilbas1

Ağız ve Diş Sağlığı ;

Gelişmiş ülkelerde henüz ilk öğretim sırasında ağız ve diş eti bakımı ile ilgili eğitim uzman diş hekimleri tarafınca sağlanmaktadır. Ancak maalesef ülkemizde henüz bu tür yönlendirici ve eğitici bir faaliyet bulunmadığı gibi ağız ve diş bakımı ile ilgili de detaylı bir bilgilendirme maalesef eğitim sistemimizde bulunmamaktadır. Ancak son 10 yıldır internet kullanımının daha yaygın olması özellikle şehir yaşantısında ihtiyaç duyulduğu için insanlar daha bakımlı daha beyaz dişlere sahip olmayı önemsemektedir. Tüm bunlara rağmen ülkemizde halen diş fırçalama eksikliği çok sık ve yaygın görülen bir durumdur.


Araştırmalara göre, İtalya’da 270, İspanya’da 155, Türkiye’de ise sadece 100 gram diş macunu kullanılıyor. Türkiye’de düzenli diş fırçalayanların oranı yüzde 26. Bu sonuca göre Türkiye nüfusunun yüzde 74’ü dişlerini fırçalamıyor. Türkiye’de diş macunu kullanım oranı yüzde 50 iken nüfusun yüzde 10’u diş hekimine gitmiyor. Türkiye’de 4 kişiye yılda 1 adet diş fırçası düşerken; Avrupa ve Amerika’da 4 kişiye yılda 2,5 diş fırçası düşüyor. Türkiye’de 3 kişiden 1’i günde bir kez bile dişlerini fırçalamıyor. TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları 0-6 yaş grubu çocuklarda ilk beş hastalık arasında; 7-14 yaş grubundaki çocuklarda ise bu sorun ilk sırada yer alıyor.


Açıkçası ülkemiz son yıllarda çok fazla göç almakta keza sağlık turizmi de buna endeksli olarak sağlık bakanlığının da teşviki ile maksimum kapasiteye ulaşmış durumdadır. Central Dent Bahçeşehir Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği olarak bizler de sağlık turizmi çerçevesinde çok sayıda yabancı hastaya hizmet vermekteyiz. Klinik verilerimize göre Avrupa'dan gelen topluluklarda yaş ortalaması 35-60 iken Asya ülkelerinde 32-60 Yaş aralığıdır. Yine klinik verilerine göre yabancı hastaların ağız ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli ve bilgili olduğu açık ve net olarak görülmektedir. Bu verilere ülkemizde yerleşik yaşayan yabancılar da dahildir.




Ağız Ve Diş Sağlığını Koruyacak Bazı Önlemler


Dişlerin mutlaka günde iki kez fırçalanması gerekirken; bu bakımın birinin mutlaka akşam yatmadan önce yapılması gerekmektedir. Doğru bir diş temizliği için ara yüz fırçası ya da diş ipi kullanılmalıdır. Bunun yanında diş hekimi kontrolleri 6 ayda bir yapılmalıdır. Diş fırçası seçimlerini diş hekimine sorarak yapmalı ayrıca diş hekiminden doğru diş fırçalama eğitimi alınmalıdır. Diş taşları düzenli aralıklarla temizletilmeli; diş beyazlatıcıları diş hekimleri kontrolünde kullanılmalıdır. Dişleri korumanın yolunun sigara, asitli ve şekerli içeceklerden uzaklaşarak yapılabileceği unutulmamalıdır. Her yemekten sonra su içilmesine ya da ağızların suyla çalkalanmasına dikkat edilmelidir.


Diş aralarına kürdan ya da sivri uçlu başka materyaller değdirilmemeli; sert kuruyemişler dişlerle kırılmamalıdır. En çok yapılan hatalardan biri de diş ağrısı yaşandığında dişe alkol ve bunun gibi maddelerin temas ettirilmesidir. Diş ağrısında ya da diş sıkma, gıcırdatma gibi sorunlarda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Eğer diş fırçalanırken bir kanama görüldüyse, en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir.





7 次查看0 則留言

Comments


bottom of page