Diş Macunu Ne İşe Yarar ?
Diş macunu ve diş fırçası, ağız ve diş sağlığı için kişisel ağız bakımında en temel malzemelerdir. Diş fırçalamada , hangi diş fırçası sorusu kadar, hangi diş macunu sorusu da sorulmaktadır. Öncelikle belirtilmesi gereken konu dişler mekanik olarak doğru, yeterli süre ve sayıda fırçalanmaz ise, diş macunu yeterli bakım için çok etkisiz kalır. Bu bilgi de dikkate alınarak hangi diş macunu daha iyidir sorusunun cevabı için, öncelikle diş macunu ne işe yarar sorusuna cevap vermek gerekir.
Diş fırçalarken , diş macunu kullanımı sayesinde, içeriğindeki aşındırıcı , yüzey gerilimini azaltıcı ve köpük yapıcı maddelerle yemek artıklarının ve bakteri plaklarının temizlenmesi daha kolay olur. Yağlı ellerimizi sabunla yıkayarak daha kolay temizlediğimiz gibi, diş macununun da temel görevi yağlı diş plağının daha kolay temizlenmesidir. Fırçalama ile diş yüzeyinden kaldırılan yemek artıkları ve diş plağı, köpüren macuna karışır, diş yüzeylerine tekrar bulaşmadan yıkanarak ağızdan atılır.
Çeşitli renklerde üretilen diş macunları vardır. Diş fırçalama sırasında oluşabilecek dişeti kanamaları kırmızı tonlu olmayan ve özellikle beyaz renkli macunlarla daha kolay farkedilir. Diş etlerindeki hastalıkların veya fazla baskılı diş fırçalama ile oluşabilecek diş eti kanamalarının farkına varabilmek daha kolay olur.
İçeriğindeki güzel kokulu katkı maddeleri sayesinde ağızda ferahlık duygusu oluşturacağından, diş fırçalamayı daha kolay ve keyifli hale getirir. Meyve aromalı ve çok keskin olmayan kokulu macunlar çocuklar tarafından daha kolay kabul görmektedir. Bazı diş macunlarının mikrop öldürücü dezenfektan etkiye sahip olduğu söylenmektedir. Birçok dezenfektan maddenin diş plakları üzerindeki etkisi yeterli koruma sağlayamayacak kadar kısa sürelidir. Plak ve bakteri oluşumunda önleyici etkisi kanıtlanmış kimyasal bileşik olan klorheksidin ise kısa süreli ve denetimli kullanılmalıdır. Bu madde 10-15 gün gibi uzun süreli kullanımlardan sonra, dil ve diş yüzeylerinde kirli sarı renklenmeler yapabilir. Tat alma hissinde geçici azalma ve farklılaşmaya neden olabilir. Antibakteriyel katkılı diş macunlarının, özenli bir fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya gerek kalmadan diş temizliğine yeteceğini düşünenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu düşünce yanlıştır. Klorheksidin dışında, diş macunlarına eklenerek diş etleri üzerinde tedavi edici etkisi olduğu öne sürülen maddelerin bu tür etkileri, yapılan bilimsel araştırmalarla henüz kesinlik kazanmamıştır.
Size Özel Kişisel Danışman Hekim Central Dent Bahçeşehir Diş Kliniğinde !
Flor ilave edilmiş florlu diş macunları da vardır. Yapılan bilimsel araştırmalarda flor katkılı diş macunlarının düzenli kullanılmasıyla , diş çürüklerinin yüzde 15-40 oranında azaldığı iddia edilmektedir.
Diş macununun içerdiği flor dişler üzerindeki koruyucu etkisini farklı şekillerde gösterir.
Diş minesinin en üst yüzeyine yerleşerek bakteri plaklarının neden olduğu asitlere karşı dişlerin direncini arttırabilir.
Çürümenin başladığı dişte mineral birikimini olumlu yönde etkiler. Bir yandan diş minesinin yitirdiği kalsiyumun yerini alırken, bir yandan da tükürükteki kalsiyum ve fosfatların dişteki çürümeye yatkın zayıf bölgeye çökmesini, çürük dişin yeniden kalsifikasyonunu yani kalsiyumla iyileşmesini sağlayabilir.
Bakterilerin özellikle şekeri parçalayarak asit oluşumuna yol açan ve dişleri çürüten enzimleri üretmesini engeller. Bakteri metabolizmasını yavaşlatıp durdurabilen bu etki plak oluşumunu da kontrol altına alabilir.
Plakların yok edilmesini kolaylaştırmak, çay, kahve ve sigara lekeleri gibi hoş olmayan renklenmeleri çıkarmak için bazı diş macunlarına aşındırıcı etkisi olan maddeler katılmaktadır. Bu maddelerin diş macununa çok düşük oranlarda katılması ve tanecik boyutlarının çok küçük olması gerekir. Aksi takdirde diş minesi zarar görebilir. Diş üzerindeki lekeleri çıkardığı iddia edilen ve beyazlatıcı veya smoker yani sigara içenler için olduğu da söylenen bu tip macunlar yüksek aşındıncı etkileriyle, uzun süre kullanım sonucu diş minesinin pürüzsüzlüğünü ve parlaklığını yok eder.
Kommentarer