top of page

20 YAŞ DİŞ ÇEKİMİ SONRASI UYMANIZ GEREKEN ALTIN KURALLAR

Değerli ziyaretçiler ;

20 Yaş dişleri bir çok insanın ağrı çekmesine sebep olan ve gömülü - gömülü olmayan dişler olarak katagorize edilebilir. Diş çekimi sonrasında uyulması gereken 10 altın kuralı sizler için listeledim. 

Cevap çocuk gelişimine geliyor. Bir çocuğun çenesinde yirmi yaş dişlerinin çıkması için yeterli yer olmaz. Ancak Science Advances dergisinde Ekim 2021’de yayımlanan bir araştırmaya göre, çocuklar büyüdükçe çeneleri de büyür ve yirmi yaş dişlerinin çıkması için daha fazla yer oluşur.

Bununla birlikte, birçok modern insan çenesi, yirmi yaş dişlerinin sorunsuz bir şekilde çıkması için yeterince büyümez, bu nedenle yirmi yaş dişlerinin çekilmesi çok yaygındır. Yine, bunun nedeni çocuk gelişimi. Eski insanlar sert kabuklu yemişler, pişmemiş sebzeler, av eti ve diğer sert yiyeceklerle dolu diyetler ile besleniyorlardı.

Şimdi lafı çok uzatmadan 20 Yaş diş çekimi sonrası dikkat etmeniz 10 Altın kurala geçiyorum. 

bahcesehir-dis.png

KURAL 1 : YEME- İÇMEYE ŞARTLARI 

Ciddi bir çekim işlemi gerçekleştirdiğinizi unutmayın. En az 2 saat yeme-içme yok. Çekim sırasında acı hissetmemeniz için hekiminiz dişinizi uyuşturur , tedavi sırasında hekim bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturur. Bu yüzden uyuşukluk geçene kadar yani sistem yeniden devreye girene kadar birşeyler yeme içmeye ara vermelisiniz. Ağzınız uyuşukken yemek yememeye özen gösterin. Dilinizi , dudağınızı ısırararak bilinçsizce kendinize ciddi zararlar verebilirsiniz. 

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 2 : TAMPON KULLANIM ÇOK ÖNEMLİ ; 

Diş çekiminden hemen sonra çekim bölgesine denk gelecek şekilde bir tampon ısırmanız gerekiyor. Çekim tamamlandıktan sonra hekim diş çekiminden dolayı oluşan kanama bölgesine tampon uygulaması yapar. Bu tamponu en az 20 dakika boyunca ısırmanız gerekmektedir. Aynı zamanda tamponun kana bulanması vs-vb durumlar fark etmeksizin tampon değiştirmemelisiniz.

Bu durum kanamayı hızlandıracak ve kanama tekrar başlayacaktır. Aynı zamanda tampon ağzınızdayken tükürmemeye,öğürmemeye,öksürmemeye dikkat etmeniz de bir başka önemli faktör. Bu tür durumların tamamı pıhtılaşmanın yavaşlamasına sebep olabilir.Bu süreçte normal yutkunmaya devam etmeniz yeterli yeni bir pamuk veya tampon koymanız bölgenin mikrop kapmasına da sebebiyet verebilir. 

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 3 : TÜKÜRME ve ÇALKALAMA

Tükürmek ve çalkalamak yok. Dişiniz çekildikten sonra oluşacak kanama yavaş yavaş pıhtılaşarak duracaktır. Bu pıhtılaşmanın hızla gerçekleşmesi için tükürme veya çalkalama yapılmamalıdır. Tükürme veya çalkalama yaptığınızda pıhtıyı yerinden oynatarak bölgeye zarar vermiş olursunuz böylece süreç baştan başlayacaktır. Peki çalkalayamıyorum , tüküremiyorum ben ne yapayım diye soruyorsanız cevap basit. Yutun ve çok düşünmeyin.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 4 : BUZ UYGULAMASI 

15-20 dakika kadar buz uygulamak harika bir seçenek olabilir. Ama tabii her durumda buz uygulaması gerekli bir uygulama değildir. Eğer diş çekiminiz uzun ve zor geçtiyse ilk etapta oluşacak ödem ve şişliğin önüne geçilmesi için buz uygulaması doğru olacaktır. Ancak buz uygulması yanlış uygulanmamalıdır. Hekiminiz çekim sonrası hangi sıklıkla uygulamanız gerektiğini net ve kesin şekilde anlatacaktır. Doğru uygulandığı takdirde şişme ve ağrımaları azalttığı bir gerçek.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 5 : SİGARA & ALKOL 

Hem sigara hem alkol sağlığa zararlıdır. Bunu söylemeden başlamak bu başlığa saygısızlık olur. Diş çekimleri sonrası kesinlikle sigara içmek yok. Çekim sonrası 2 gün sigara içilmemelidir. Sigara dumanı çekim bölgesinin iltihaplanma riskini ihtimalini arttıracaktır ayrıca sigara içimi sırasında uygulanan emme kuvveti oluşmakta olan pıhtının zarar görmesini sağlayacaktır. Alkol konusuna da değinecek olursak , alkol vücuda girdiğinde kan 

damarlarında bir genişlemeye sebep olacaktır bu durum da kanama bölgesindeki damarlarında genişlemesine sebep olur böylece kanamanın durmaması tetiklenecektir. Ayrıca vücudunuz zaten hali hazırda kendini iyileştirmeye çaba gösterirken alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar bağışıklığınızın gücünü olumsuz yönde etkileyecek bu da iyileşme sürecinize başlıca olumsuz etkileyecek faktör olacaktır.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 6 : YEME / İÇME ALIŞKANLIKLARI

Özellikle ilk birkaç gün için soğuk ve yumuşak şeyler yemeye özen gösterelim. Mesela yoğurt , dondurma , ılık çorba , ılık patates püresi çok çok iyi tercihler olabilir. Çok sıcak çok bahatlı ve çok sert yiyeceklerden kaçınmanız gereklidir. İçecek konusunda da tıpkı tükürmek , sigara içmek gibi ağızda emme kuvveti oluşturacak pipet çekim sonrası iyileşme sağlanıncaya kadar kullanılmamalıdır. Ayrıca asitli , alkollü ve çok sıcak içeceklerden uzak durmayı da unutmayın.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 7 : AĞIZ HİJYENİ ve BAKIM

Halkımızın genel sorunu doğru ağız hijyeni ve bakımını sağlayamıyor olması. Diş çekimi sonrası ilk gün kesinlikle gargara yapmamalısınız. Fırçalama konusunda da ilk gün çekim bölgesini fırçalamamak kaidesiyle ağız hijyeni sağlayabilirsiniz. Sonraki günler gargara da yapabilirsiniz herhangi bir sorun olmayacaktır. Sadece çekim yapılan bölgeye bir kaç gün sert diş fırçası temas ettirmemeye , diş fırçası yumuşak dahi olsa bölgeyi temizlememeye çalışmamaya özen gösterin.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 8 : UYKU POZİSYONU

Güzel ve kesintisiz bir uyku çekim sonrası size iyi gelecektir. Hem yaşanabilecek ağrı hissini hissetmemeniz hem de konuşma,yemek yeme,su içme gibi ihtiyaçlarınızın olmadığı bir unsur. Dolayısıyla uyumak çekim sonrası çok iyi ama normalde tek yastık kullanan hastalarımız için çift yastık kullanmayı öneriyoruz. Başın dik pozisyonda olması kanamayı azaltacak böylelikle pıhtılaşma sürecini bozmayacaktır. Başınızın yukarıda konumlanması çekim sonrası uyku için sıklıkla önerdiğimiz bir uyku pozisyonudur.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 9 : İLAÇ KULLANIMI

Basit çekimler için ilaç kullanımı gerekmeyebilir. Ancak yirmili yaş diş çekimleri , gömülü veya enfeksyonlu diş çekimlerinden sonra hekiminiz size ilaç önerebilir. Özellikle Asprin gibi kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Çekim öncesi mutlaka alerjiniz olan konuları doktora belirtmeyi unutmayınız. Antibiyotik olarak en sık kullanılan ilaç penisilin grubudur. Her ne kadar tedavi sonrası/öncesi alerjiniz ile ilgili form dolduruyor olsanız da sağlığınız için kişisel bilgilerinizi hekiminizle paylaşınız.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

KURAL 10 : KOMPLİKASYONLAR

Her insanın farklı bir anatomisi vardır. Gerçekleştirdiğimiz tedavilerde 100 kişide hiç bir problem çıkmazken aynı tedavide 101.kişinin bünyesi farklı tepki gösterebilir. Bu sebepten dolayı asla durmayan kanama , iltihap kokusu , ağzı hiç bir şekilde açamama veya ağrı kesici kullanmanıza rağmen geçmeyen şiddetli bir ağrı gibi bir durum olursa mutlaka hekiminizle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Eğer dişinizi çektirdiğiniz bölgede pıhtı hissetmiyorsanız , bir kuru kemik hissi alıyor veya şiddetli ağrı duyuyorsanız yine bize ulaşmanız gerekiyor.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 113033.png

EXTRA BİLGİ 

Yirmilik diş çekimleri özellikle gömülü olanlarda çekim alanı yüzeyi biraz büyük olabiliyor. Dolayısıyla yaranın pıhtılaşma süresi de uzayabiliyor. Pıhtı = İyileşme mantığı ile düşünebilirsiniz. Bu sebepten dolayı pıhtılaşmayı çekim sonrası ne kadar fazla korursanız o kadar hızlı iyileşme sağlanmış olacaktır. Her hastamızda en hızlı iyileşme olması adına gerekli uyarı , yönlendirme ve ilaç desteğini sunmaya özen göstermekteyiz. Yine de kişilerin kendi kişisel davranışları tedavi sonuçlandırma konusunda en önemli faktördür.

Yazan : Dt.Eren Yeşilbaş 

Yayın Tarihi : 12.04.2022

bottom of page