top of page

GENEL HATLARIYLA GÜLÜŞ TASARIMI

Gülüş tasarımı çok yönlü olarak ele alınması gereken bir tedavi sürecidir. Bazı durumlarda sadece estetik görünüm açısından ele alınabilecek bazı durumlarda ise mutlak tedavi gereksinimlerinde ortaya çıkan bir faktör olarak değerlendirilmelidir.Genel olarak gülüş tasarımı süreci hekimlerin tedavi protokolünü oluşturması ve temel mantığa dair fikir edinebileceğiniz bir yazı olarak planlama yaptık.

 Gülüş tasarımını neden yapıyoruz ?

Kusursuzluk tarih boyunca insanların güzellik etkeni olarak gördüğü faktörlerden biri olmuştur.

Gülüş tasarımı dişlerin olması gereken görünüm ve formda olmadığı veya kişinin karakteristik özellikleri yüz yapısı çene yapısı gibi faktörlerin doğru uyumlanmadığı durumlar söz konusu olabilir.

Veya tamamen sonradan oluşmuş travmalarda da aynı şekilde görünümün ve diş formunun eski hale geri döndürülmesi amacı ile kullanılabilir. Bir kaç başlıkta ele almak gerekirse :

*Kronik sararmış veya diş renginden memnun olmayan bireylerde
*Travma sonrası (Darbe-Düşme-Çarpma vs) dişin yapısal formunun onarılması
*Şiddetli Diş Eti çekilmesi veya doku kaybı sonrası ağzın yeniden eski formuna döndürülmesi.
*Diş kaybı durumunda medikal amaçta barındıracak şekilde kaybın tamamlanması
*Tamamen isteğe bağlı estetik çalışma yapılması.
*Dişlerin yanlış konumlanması (çarpıklık-diş adedinde eksiklik)

Yukarıda belirtilen temel faktörler harici bir çok ek faktör de tabiki mevcuttur. Ancak bu yazımda bu farktörler çerçevesinde yorumlar yapacağım.

bahcesehir-dis-klinik-gülüs-tasarimi.png

Bazı dişlerde diş dokusuna bağlı olarak mikro girinti-çıkıntılar gözlemlenebilir. Bu durum tüketilen tüm sıvı ve katı gıdaların yüzeyde tutunmasını sağlayabilir. Böyle durumlarda diş taşı ve plak oluşumunun hızı artar ve dişlerde belirli zamanlarda ''Diş Beyazlatma'' ( Dental Bleaching) uygulamaları yeterli olmayabilir. Özellikle görünümü ile ön planda olan sektörlerde görev yapan ve diş yapısında bu tür sorun yaşayan bireylerin sıklıkla kliniğimize geldiği son yıllarda artarak gözlemlenmektedir.

KRONİK SARARMA veya DİŞ RENGİNDEN MEMNUN OLMAMAK.

Estetik görünüm açısından ilk etapta diş beyazlatma önerdiğimiz hastaların bir bölümünde gülüş tasarımına ihtiyaç duyulmaksızın başarı sağlansa da beyazlatma faktörlerinin geçici olması düzenli bakım uygulanmasına rağmen 4-9 ay periyodlarında yeniden beyazlatmaya ihtiyaç duyulması gerekliliklerinden dolayı hastalarımız gülüş tasarımına yönlenmektedir. Böyle durumlarda eğer diş formunda herhangi bir sorun yoksa genelde Seramik veya Kompozit Lamine diş uygulaması önermekteyiz. İlerleyen bölümerde gülüş tasarımında kullandığımız kaplama ürünleri hakkında detaylı bilgi aktaracağım.

TRAVMA SONRASI DİŞİN YAPISAL FORMUNUN ONARILMASI

Hayatta başımıza bir çok olumsuz şey gelebilir. Medikal birimler bu sebepten dolayı her zaman alternatif tedavi yöntemlerini hazır tutmak için gelişime devam ediyor. Ağız ve diş sağlığı teknolojileri de gerek bilimsel gerekse el işçiliği konularında ciddi gelişime sahip. Kliniğe gelen hastalarımızda genelde direkt darbe veya trafik kazası üşme gibi durumlar yaşayan bu sebepten dolayı özellikle ön diş grubunda kırılma durumu gözlemlediğimiz çokça hastamız mevcut. Böyle durumlarda genelde kırık diş adedi ve kırığın boyutunu göz önüne alarak hastaya tam zirkonyum kaplama kompozit veya seramik lamine uygulaması önermekteyiz. Genelde ön dişlerde metal porselen kaplamaları kullanmıyoruz çünkü estetik bazda yaptığımız işlemlerde seramik zirkonyum veya kompozit uygulamalar daha iyi görünüme sahip olurlar.
Travma sonrası kırık bir dişte öncelikli olarak dişin medikal olarak tedavi edilmesi gerekir. Böyle durumlarda genelde diş dolgusu kanal tedavisi gibi pratik tedaviler tamamlandıktan sonra dişin aşındırma işlemi gerçekleşir. Hastanın talebi hekimin görüşü doğrultusunda kaplama uygulaması türü seçilir ve tedavi ivediyen başlar. Ortalama 4-7 gün arası dişler eski formuna birebir olarak kavuşmuş olacaktır. Ancak bu başlıkta bilinmesi gereken önemli bir unsur vardır. Hem hastalaların hem de internetteki bir çok kaynağın bu tür tedavileri gülüş tasarım kapsamı altında anlatıyor olsa da sadece kırık dişlerin tedavisi bir ''Restorasyon faaliyetidir.'' Restorasyon faaliyetlerinin genelinde amaç dişleri eski formuna yani olağan haline geri döndürme ve sadece zarar görmüş dişleri tedavi etmeye yönelik bakış açısının belirlenmesinden dolayıdır. Hasta zarar görmemiş dişleri de dahil etmek ister estetik bir yapılanma da oluşmasını isterse hekim gülüş tasarımını da kapsayacak ek bir süreç ve bakış açısı oluşturmalıdır. Klinik vakalarda darbe kaynaklı tedavilerin genelde sadece restorasyonu hedeflediğini belirtebilirim. En azından bizim çalşma sağladığımız hastahane ve kliniklerde genel hasta davranışı bu şekildedir.

ŞİDDETLİ DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ veya DOKU KAYBI SONRASI AĞZIN YENİDEN ESKİ FORMUNA DÖNDÜRÜLMESİ.

Diş etleri çeşitli sebeplerden dolayı çekilebilir. Bu gibi durumlarda öncelikli olarak periodontoloji alanında uzman bir hekime görünmeniz her zaman en doğru adımdır. Biz kliniğimizde şiddetli diş eti çekilmesi veya diş eti ile ilgili herhangi bir başvuru yapıldığı zaman ön muayene sonrası mutlaka peridontoloji uzmanımız ile bir görüşme organize edilmesini sağlıyoruz. Diş eti çekilmesi sıklıkla rastladığımız bir durum olduğu için bazen uzman görüşü doğrultusuda diş kaplamaları ile durumu kontrol altına alabiliriz. Çok kısaca diş eti neden çekilir konusuna da değinerek makalemize devam edelim. Diş eti ile yaşanabilecek hastalıkları 3 aşamada ele alırız.

1-) Diş eti iltihabı
2-) Periodontitits
3-) İlerlemiş periodontitis

Eğer diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken dişleriniz basitçe kanamaya başladıysa. Diş etlerinde kızarıklık veya sıcak soğuk hassasiyeti hissediyorsanız diş etlerinizde ufakta olsa çekilmeyi gözle görebilir haldeyseniz dişlerde sallanma veya dişlerinizi gargara yapsanız iyice fırçalasanız hatta ağız mentolleri kullansanız da ağız kokusu geçmiyorsa dişlerinizin birbirine temas etme biçimi aniden veya zamanla değiştiğini hissediyorsanız dişlerde ayrılma gibi bir durum gözlemliyorsanız veya birden fazla dişte sıcak soğuk hassasiyetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine ön muayene olmalısınız 

Aksi halde diş eti hastalıkları çok hızlı yayılacaktır tabi bu durum diş kayıplarına ve geri dönülemez bir sürece girmenize sebep olabilir. Her zaman her hastaya söylediğimiz gibi tıbbın her alanında erken müdahale hem maddi olarak korur hem de sağlığınız için iyidir.

DİŞ KAYBI DURUMUNDA MEDİKAL AMAÇTA BARINDIRACAK ŞEKİLDE KAYBIN TAMAMLANMASI :

Günümüzde implant ve implant teknolojileri her ne kadar mükemmel bir gelişme göstermiş olsa da hastalarda bazı durumlarda implant uygulamaları kullanamıyoruz.Bunları bir kaç kısa başlık altında toplamak gerekirse:
- Kemik yapısının uygun olması
- Şeker - Tansiyon veya farklı kronik hastalıklardan dolayı
- Hastanın dentafobi sorunu yaşamasından dolayı isteksizliği

Yukarıda belirttiğimiz durumlara ek olarak maddi olanaklar da göz önüne alınarak derlenebilir. Genelde gülüş tasarımlarında implant kullanmayı tercih ederiz. Peki hangi durumlarda implant ile Gülüş tasarımı kombinasyonuna ihtiyaç duyuyoruz ?
- Genel dişsizlik durumları
- Uzun vadeli
diş kaybından dolayı oluşabilecek diş eti doku kayıplarını engellemek

Hastada çürük veya artık tedavisi gerçekleşemeyecek olan dişlerde gülüş tasarımı işleminin bir parçaı olarak dental implant uygulamalarını değerlendiririz. Burada amaç diş çekimlerinden sonra daha az köprü protez kullanarak dişlerin doğal görünüm ve dizilimlerini bozmadan aynı zamanda eksik diş etrafındaki dişlerin de uzun vadede sağlığını koruyarak tedaviyi sağlamaktır.

bahcesehir-dis-klinik.webp

AĞZIMIDA HİÇ DİŞ YOK , GÜLÜŞ TASARIMI YAPILIR MI?

Evet tabiki böyle durumlarda kemik yapısı ve hastanın genel durumu gözetilerek implant uygulamaları yapılabilir. Tam dişsizlik veya bir kaç dişiniz de olsa hekim planlamasını mevcut duruma göre yapacak ve Gülüş tasarımı süreci hakkında size detaylı ve eksiksiz bilgiler verecektir.

 

Biz kliniğimizde hastalarımızla projelendirme öncesi röntgen genel muayene gibi bir takım protokolleri yerine getirip ardından tedavi programını oluştururken dişsizlik durumunu veya eksik dişleri de görecek ve yönlendirmeyi ona göre yapacaktır. Diş hekimliği teknolojileri doğru uygulamalar ile hemen hemen her vakada yüz anatominize uygun tasarımlar çıkarabiliyor.

-İmplant Yapılmadan da gülüş tasarımları yapılabilir. Ancak tabiki hastada yeterli sayıda ve sağlık durumu iyi doğal dişler olmalıdır. Eğer dişlerde çürümeler varsa bu çürükler genelde kanal tedavisi diş dolguları fiber post uygulamaları vs. yapılarak tedavilerini sağlamaktayız.

 

Ancak bu tür durumlarda dişlerin pozisyonu göz önüne alınarak köprü protez uygulamaları yapmaktayız. Genel olarak sabit protez konumunda yaptığımız bu kaplamalarda diş eksikliniz dışarıdan kesinlikle belli olmayacak şekilde tasarlanır. ancak yine de medikal açıdan altını çizmeden geçmemek adına belirtmeliyim ''Eksik diş özellikle erken yaşlarda çevredeki dişlerin de kaybına sebep olur.''

bahcesehir-implant.jpg

TAMAMEN İSTEĞE BAĞLI YAPILAN ESTETİK TEDAVİLER.

Güzellik algısı her dönem değişse de iyi bir gülümsemenin verdiği pozitif etki hiç bir zaman değişmiyor. Klinik çalışmalarımızda sadece estetik odaklı çalışmalarımızda genelde hasta taleplerini yine listeleyelim.

- Dişlerin doğru konumlanmaması
- Dişlerin rengi ve dokusundan memnun olunmaması
- Dişlerin kişilik yapısına uygun olmaması

Doğru konumlanmama sorunu ile başlayalım. Geçmişten günümüze ortodontik işlemler çeşitli metal braketler veya plaklar ile yapılmaktadır. Ortodontik tedavi süreçleri dişlerin doğal yapılarını bozmamak açısından doğru bir tercihtir. Ancak genelde tedavi süreci ve içeriğinden dolayı hastalar gülüş tasarımına yönlenmektedir. Dişlerin aşındırma işlemi gerçekleştirirken doğru açı ile aşındırma işlemini gerçekleştirdiğimizde kaplamaları da doğru pozisyonda takımını sağlayabiliyoruz. Kısacası çarpık dişlerin tedavi edilmesinde ortodontik tedaviler haricinde zamanı da verimli kullanabilmek adına gülüş tasarımları uygulanabilmektedir.

Dişlerin rengi ve dokusundan memnun olunmaması konusu da en sık karşılaştığımız durumların başnda gelmektedir. Gülüş tasarımı öncesi dilediğiniz rengi seçebilmeniz için dental renk skalası kullanıyoruz. Bu sayede dilediğiniz diş rengini seçebilir ister doğal ister bembeyaz bir diş rengi tercihi ile tasarımı sonlandırabiliriz.

dis-estetik-bahcesehir.jpg
gülüs-tasarimi-nasil-yapilir-bahcesehir-dis-klinik.jpg
implant-gülüs-tasarimi-fiyatlari.jpeg
gülüs-tasarimi.jpg
bottom of page