
CENTRAL DENT BAHÇEŞEHİR
Genel Bilgilendirme
Konu : Dentofobi - Dişçi Korkusu
Adres:
Terrace Garden Residance , Şelale Caddesi Banu Sokak.
No: 15 Kat: 2 Daire: 34 Bahçeşehir - İstanbul
Telefon :
+905330867339
Dişçi Korkusu (Fobisi) Neden Olur? Nasıl Yenilir?
Dişçi korkusu dentofobi olarak adlandırılır. Sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok ülkesinde bu sorunun bir hayli yaygın bir şekilde yaşandığını söyleyebiliriz. Diş tedavisi olmaktan aşırı düzeyde korkmak anlamına gelen bu sorun yüzlerce kişinin diş problemleri ile birlikte yaşamaya çalışmasına neden oluyor. Bilindiği gibi her bireyin 6 ayda bir rutin diş kontrollerinden geçmesi gerekiyor. Ancak fobi derecesinde korkusu olanlar bu kontrolleri de aksatıyor. Dolayısıyla olası sağlık sorunlarının erken dönemde tespit edilmesi ve tedavinin yapılması da gecikiyor. Bu durumun çoğu zaman çok ciddi boyutlara varabildiğini de unutmamak gerekiyor. Bazı kişilerin diş hekimine gitmek ve muayene ya da tedavi olmak konusunda neden bu kadar şiddetli bir korku hissettiklerine değineceğiz. Aynı zamanda diş hekimi korkusu olan kişiler için bazı önerilerde de bulunacağız. Öncesinde bu korkunun nasıl yenilenebileceğine değinelim.
Dişçi Korkusu Nasıl Yenilir?
Dişçi Korkusu Nasıl Yenilir?
Öncelikle dişçi korkusu durumunun bazı kişilerde daha hafif seviyede olurken bazı kişilerde çok daha şiddetli boyutlarda olabildiğini belirtmeliyiz. Bu korkudan kurtulmak son derece önemlidir çünkü ağız ve diş sağlığının korunması için kontrollere gidilmeli ve kimi zaman da çeşitli tedavilerden geçilmelidir. Elbette korkunun yenilebilmesi için korkunun nedeninin bilinmesi ya da bir başka deyişle kaynağına inilmesi gerekiyor. Her bireyde diş hekimine gitme korkusunu tetikleyen unsur aynı değildir.Dentofobiye sahip olan kişilerden bazıları muayene ve tedavide kullanılan çeşitli malzemelerden korkuyor. Bazı kişiler ise tedavilerde kullanılan cihazlardan çıkan seslerden yüksek oranda endişe ettiğini ve korktuğunu dile getiriyor. Bununla birlikte dişinin çekilmesinden ya da diş etinde kanama olmasından korkulması da söz konusu olabiliyor. Kimilerinde de korkuya neden olan unsur ağrı yaşayacağı endişesi oluyor. Dolayısıyla diş hekimine gitme ya da diş muayenesinden geçme korkusundan kurtulmak için korkunun kaynağının tespit edilmesi son derece önemlidir. Bunun için de çoğu zaman psikolojik destek almak gerekiyor. Çoğu zaman dişçi korkusu olarak adlandırılan bu korkudan birkaç seans psikolojik terapi alarak kurtulmak mümkün olabiliyor.
Kişi Dişçiden Neden Korkar?
Şimdiye dek dişçi korkusu üzerine çok sayıda araştırma yapıldı. Bu araştırmaların sonuçlarına bakılacak olursa söz konusu korkunun temelinde iki farklı unsur yatıyor. Bu unsurlardan biri ve aynı zamanda en yaygın olanı daha önce yaşanan bir olayın travmatik etkisinin olmasıdır. Örneğin diş ya da diş eti tedavisi sırasında aşırı acı hissedilmesi ya da aşırı kanama olması travmatik bir etki yaratabiliyor ve bu korkunun doğmasına neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda kişiler diş hekimine gittiğinde yine benzer bir durumla karşı karşıya kalacağına inanıyor ve aşırı düzeyde bir korku oluşuyor.
Toplumda diş tedavileri ile ilgili olarak çocuklara anlatılan kötü ve gerçeği yansıtmayan hikayeler de travmatik sonuçlar doğurabiliyor. Bu çocuklar büyüdüklerinde diş hekimine gitmek istemiyor. Dolayısıyla ağız ve diş sağlıkları da ciddi düzeyde tehlikeye girebiliyor. Bir anlamda çocuklara anlatılan olumsuz hikayelerin travmatik bir etkiye de zemin hazırladığı söylenebilir.
Araştırmalarda tespit edilen ikinci unsur ise diş hekimlerinin ilgisiz tavırlarıdır. Hastalarına karşı ilgisiz ve soğuk davranmaları zaman içerisinde fobi derecesinde bir korkuya dönüşebiliyor. Hastada basit bir korku mevcutsa bile bu korkunun fobi düzeyine kadar ilerlemesine yol açabildiğini söyleyebiliriz.
Diş Hekimi Korkusunda Diş Hekiminin Önemi Nedir?
Az önce de söz ettiğimiz gibi dişçi korkusu ile diş hekimlerinin hastalarına karşı olan tavırları arasında yakın bir ilişki bulunuyor. Hastalarına olumsuz bir tavırla yaklaşım sergileyen diş hekimleri, tek başına diş tedavisi korkusuna neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle korku yaşayan hastaların muayene ya da tedavisinde aceleci davranmamak, hasta ile iletişim halinde olmak gerekiyor. Bazı hastalarda yapılacak işlemleri adım adım anlatmak da bu korkunun ortadan kalkmasına yardımcı olabiliyor. Elbette hastaların sorularının detaylıca yanıtlanması gibi yaklaşımların da söz konusu korkunun azalmasına yardımcı olduğu biliniyor. Tercihinizi Central Dent Bahçeşehir Kliniğinden yana kullanın korkunuzu birlikte yenelim.