DİŞ TEDAVİSİ SIRASINDA-SONRASINDA NELER YAŞANIR?
Değerli ziyaretçimiz , makalemize başlamadan önce ''Hiç bir hekim hastanın canını yakmak istemez , tedavisi sırasında veya sonrasında herhangi bir ağrı-sızı hissetsin diye tedavi planlamaz'' cümlesini belirtmek isteriz. Sadece kendi kliniğimiz için değil tüm hekimleri kapsayacak şekilde olan bu cümleyi tedavi olmadan önce veya sonra okuyorsanız aklınızın bir kenarına not almanızı rica ederiz.
Başlıca diş tedavisi denilince akıllara dişte oluşan çürükler , çarpık dişler , sararmış kırılmış dişer vs akla gelmektedir. Biz bu bölümde hem genel tedaviler hem de bazı tedaviler sonrasında-sırasında yaşayabileceğiniz problemlerden bahsedeceğiz.
HER TEDAVİDE ANESTEZİ ( İĞNE ) YAPILMALI MI ?
Hayır. Hekimin tercihi ve ön görüsüne göre bazı tedavilerde herhangi bir uyuşturma ihtiyacı söz konusu değildir. Örneğin diş dolgusu yapılırken bir çok hekim anestezi yapma ihtiyacı duymamaktadır. Ancak tedavi ilerledikçe eğer hasta ağrı veya hassasiyet hissetmeye başlıyorsa hekim kararı neticesinde anestezi uygulanabilir.
DİŞ DOLGUSUNDA AĞRI OLUR MU ?
Diş dolguları eğer çürük derin değilse ağrısız belki sadece ufak sızlamalar hissedilecek şekilde sonlanacaktır. Diş dolgusu tedavisi sonrası ağrı genelde hissedilmez ancak belki yükseklik oluşabilir böyle durumlarda hemen yeni bir randevu alarak tekrar kliniğimize gelebilirsiniz.
KANAL TEDAVİSİNDE AĞRI OLUR MU ?
Kanal tedavisi esnasında ağrı olur. Ancak bu ağrı anesteziden dolayı hasta tarafınca hissedilmez , bazı durumlarda tedavi sırasında ağrılar hissedilebilir ancak bunun bazı sebepleri vardır. Örneğin uyuşturucu madde kullanan kişilerde anestezik sıvılar yeterli işlevi görmez ve diş tam uyuşma oluşmadığı için ağrıyı yüksek veya düşük olarak hissedebilirsiniz. Bu sebepten dolayı herhangi bir madde kullanım alışkanlığınız , anestezi bağışıklığınız vs varsa hekime tedavi öncesi belirtmeniz gereklidir. Böyle bir durum olsa da hekim bu konuda gerekli süreci yönetebilir ve tedaviyi tamamlayabilir.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ veya BEYAZLATMA SIRASINDA-SONRASINDA AĞRI OLUR MU ?
Diş taşı temizliği sırasında dişleri aşındıracak veya diş yapısına negatif bir etki edebilecek içeriğe sahip değildir. Yine de diş etlerinin dibine doğru temizlik sağlanırken ufak sızlamalar olabilir. Tedavi sonrası minimum sızlamalar bir kaç saat sürebilir.
Diş beyazlatma ise bambaşka bir süreçtir. Ciddi solüsyonlar ve ışınlar kullanıldığı için her ne kadar genel önlemleri alsakta dişlerde hassasiyet olabiliyor. Bu hassasiyet genelde 10-15 dk içinde geçebilir. Ancak diş yüzeyinizdeki sorunlar , diş eti sorunlarından dolayı hassasiyet 24 saate kadar sürebilir. Böyle bir durumda ağrı kesici kullanılabilir. Ancak hekim tarafınca direkt bir çözüm yoktur.
DİŞ KAPLAMASI İŞLEMLERİ AĞRILI OLUR MU ?
Evet , diş kaplaması yapmak için diş minesinde ciddi aşındırmalar yapılmak durumundadır. Tedavi sırasında örneğin bir enfeksyona rastlanırsa diş yeterli miktarda uyuşmayacaktır. Her ne kadar tedavi öncesi röntgen alınsa da ön görülemeyen ciddi hassasiyetler ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda hekim kararı doğrultusunda diş minesi aşındırma işlemi durdurulabilir. Neticede tedavinin işkenceye dönmemesi ve hasta için minimum ağrı hissederek sürecin tamamlanması gerekir. Böyle durumlarda tedavi yarıda bırakılarak 3-7 gün arası hekimin uygun gördüğü ilaç programı uygulanır ardından tedavi tamamlanır. Genel tecrubelerimize dayanarak her 10 hastadan 1'inde bu tür sorunlar ile karşılaşabiliyoruz. Dolayısıyla normalde 4-5 gün içinde kalıcı diş takımı yapabilirken bazı hastalarda diş takım süreci 30 günü bulabilir.
Diş kaplamalarınız takıldıktan sonra bir süre uyum süreci olacaktır , dişler neticede labratuar ortamında yapıldığı ve organik mataryel olmamasından dolayı %100 uyum sağlayamayabilir. Hekim böyle durumlarda geçici yapıştırıcılar kullanarak bir alışkanlık sürecini hastanın gözlemlemesini talep eder. Takriben 7 ila 30 gün arası dişler tamamen ağzınıza uyumlu olacaktır. Bu süreç içinde yeni kaplama dişlerinizde bazı eksikler-düzeltmeler yapılmasını talep edebilirsiniz. Hekimden randevu almanız yeterlidir.
İMPLANT İŞLEMLERİ AĞRILI OLUR MU ?
Evet , implant uygulamaları zorlu işlemlerdir. İşlem sırasında diş-diş etiniz %100 uyuşmuş olmalıdır. Genelde uyuşma olmaması yukarıda da belirttiğimiz üzere enfeksiyon , bağışıklık veya madde kullanımlarından dolayı oluşmaktadır. Tam uyuşmamış dişe implant yapılamaz dolayısıyla yine kaplamalarda olduğu gibi hekiminiz ilaç verecek ve tedavi planınızı yeniden düzenleyecektir.
İmplant işlemi tamamlandıktan sonra implantın türüne göre iyileşme süreci gözlemlenecektir. İlk 1 hafta belki bazı ağrılar ufak şişlikler olabilir ama tamamı kısa süre içinde geçecektir. Bazı hastalarda tedavi sonrası herhangi bir ağrı veya şişlikte görülmemekte. Dolayısıyla bu tedavi öncesi tamamen öngörebileceğimiz bir durum değil.
HEKİM YETERLİ BİLGİ VERİYOR MU ?
Evet , tedavi öncesi hasta hakları kapsamında hasta yapılacak tedaviyi tam olarak bilme-anlama ve kabul etme-reddetme hakkına sahiptir. Hekiminize tedavi öncesi endişe ettiğiniz tüm soruları sorabilirsiniz. Hekimlerimiz anlayışla yanıtlayacak ve sizlere bilgi verecektir. Ancak bazı durumlarda hekimin de öngöremeyeceği kesinlik belirleyemeyeceği tamamen şahsınıza özel yan etkiler olabilir. Bu tür durumlarda hekim duruma göre bir tedavi planlaması yapacak ve size de bilgi verecektir. Lütfen tedavi programlarına uymaya gayret gösteriniz.
TÜM HEKİMLERİMİZ ADINA BİR RİCA ;
Değerli hastamız-ziyaretçimiz sizin için daima en iyi sağlık hizmetlerini sunmaya gayret göstermekteyiz. Ancak bizlerin de öngöremediği bazı olumsuz durumlar olabiliyor. Her zaman amacımız tedaviyi hastayı koruyacak ve en hızlı şekilde bitirmektir. Lütfen olumsuz bir süreç yaşandığında hekiminize yönelimlerinizi kontrol etmeye özen gösteriniz. Hekim sorunu hızlıca çözmek için çaba gösterirken demoralizasyon yaşaması üzerindeki baskıyı arttıracak ve tedavinizin aksamasına - uzamasına sebep olabilecektir.
Hekimler her ne kadar profesyonal düşünmeye gayret etse de psikolojik açıdan olumsuz etkilenmesi durumunda hastayı reddetme hakkına sahiptir , tedavi yapmama hakkına sahiptir. Doğru iletişim kuramadığınıza inanıyorsanız sizin de hekim değiştirme hakkınız vardır. Hasta temsilcilerimize talepte bulunmanız yeterli olacaktır. Sizleri seviyoruz,iyileştirmek daha güzel daha iyi tedaviler sunmak için gece-gündüz çalışıyoruz. İnanın yaşanabilecek her olumsuz durum için önlem almaya çabalıyoruz. Ancak elden gelmeyen - öngörülemeyecek durumlar içinde biz de en az sizler kadar süreci yaşıyor-hissediyoruz. Tedavinin başarılı geçmesi bir takım işi Hekim , Hasta , Labratuar , Teknisyen , Asistan , İletişim Sorumlularımızı kapsayan güçlü ve iyi bir takımız . Sizde uyumla bu takımda yıldız oyuncu olmaya önem gösteriniz.